Tähkäkettu -sukat

Tähkäkettu -sukat
Lanka: Tukuwool Sock, väri H21 repo
Puikot: 2,75-3,5 käsialan mukaan (minulla oli nro 3)
Sukkien koko on 38 ja langanmenekki kaksi vyyhtiä (yhteensä 100 g)

Mallineuleen kaavio löytyy ohjeen lopusta.

Oikean jalan sukka:
Luo 60 silmukkaa ja neulo 2o, 1n -joustinta 10 kierrosta, jonka jälkeen laita silmukkamerkki keskelle taakse.
Neulo seuraavat kierrokset näin:
19 s oikein ja seuraavaksi 15 silmukan mallineuleen osuus, jonka jälkeen vielä 26 s oikein. Jatka näin, kunnes olet neulonut 12 kertaa mallineuleen 4 kerrosta. HUOM! Kun olet neulonut mallineuleen 3 kertaa, kavenna seuraavalla kierroksella 1 s heti ensimmäisen silmukan jälkeen ja 1 s ennen kierroksen viimeistä silmukkaa. Kavenna neulomalla 2 s oikein yhteen.

Kantapää:
Kantapää neulotaan keskellä takana olevan silmukkamerkin molemmin puolen olevilla 15 silmukalla = yhteensä 30 silmukalla ja jätä muut 28 silmukkaa odottamaan (14 s per puikko). Eli neulo vielä seuraavan kierroksen 15 ensimmäistä silmukkaa samalle puikolle edellisten silmukoiden kanssa. (Tässä perinteinen vahvistettu kantapää)
Käännä työ (nurja puoli). Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin.
Käännä työ (oikea puoli). Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo seuraava silmukka oikein, toista kerros loppuun.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes olet neulonut yhteensä 28 kerrosta. (14 kertaa oikea ja nurja puoli)
Neulo vielä seuraava nurjan puolen kerros kuten edellä ja käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo kuten edellä oikean puolen kerros, kunnes jäljellä on 11 s. Tee nyt ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä neulomatta nostettu neulotun yli). Käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin, kunnes jäljellä on 11 s. Tee kavennus neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.
Työssä on nyt keskellä 10 s. ja näiden molemmin puolin jäljellä 9 s. Jatka kavennuksia kuten edellä, kunnes kaikki reunoilla olevat silmukat on kavennettu pois ja keskelle olevat 10 jäävät jäljelle.
Poimi kantapään molemmilta reunoilta puikoille 17 s. omille puikoilleen ja jaa myös edeltä jääneet 10 keskisilmukkaa tasan näille puikoille. Nyt sekä ensimmäisellä että viimeisellä puikolla on 22 s ja kahdella odottamaan jätetyillä 14 s.
Nyt neulomista jatketaan taas työn kaikilla silmukoilla suljettuna neuleena oikein ja jatketaan samalla myös mallineuletta. Kierroksen aloituskohta on kantapään keskellä. Neulo 1 kierros ja neulo tällä kierroksella poimitut silmukat kiertäen.
Seuraavalla kerroksella kavenna 1. puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Kavenna myös 4. puikon alussa silmukka tekemällä ylivetokavennus. Toista nämä kavennukset vielä seuraavalla kerroksella.
Neulo nyt 1 välikerros ilman kavennuksia.
Neulo kerros kavennuksilla ja tämän jälkeen 2 välikerrosta. Jatka kavennuksia näin, lisäten aina yhdellä välikerrosten määrää. Kavennuksia tehdään, kunnes jokaisella puikolla on 14 s.
Jatka nyt neulomista, kunnes koko jalkaterän pituus on noin 19 cm tai kunnes pikkuvarvas peittyy.
Aloita kärkikavennukset seuraavasti ja jatka mallineuleen silmukoilla myös oikein: Kavenna seuraavalla kierroksella 1. ja 3. lopussa neulomalla 2 o yhteen, kun puikolla on jäljellä 3 s. Kavenna 2. ja 4. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen tekemällä ylivetokavennus. -> Työstä väheni 4 s.
Jatka kavennuksia näin joka toinen kierros, kunnes joka puikolla on jäljellä 8 s. Tee kavennukset nyt joka kierroksella, kunnes työssä on yhteensä 8 s jäljellä.
Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.
Päättele langanpäät ja neulo toinen sukka. HUOM! Toinen sukka neulotaan muuten samoin, mutta neulo mallineule peilikuvaksi eli kierroksen alussa tulee 26 s oikein, sitten mallineuleen 15 s ja lopuksi 19 s oikein.