Huovutetut tossut

Lankana Pirtin Kehräämön hahtuvakiekko. Kiekot ovat noin 150g ja yhdestä kiekosta tulee ainakin pienemmän koon tossut. Jos haluat täsmätä liukuvärit, tarvitset kaksi kiekkoa. Tällöin lankaa jää kuitenkin yli vielä lapasten verran.
Pyöröpuikko ja sukkapuikot kokoa 7

Koot noin 37-39(40-43). Työ on tärkeä venyttää heti haluttuun mittaan, jolloin kokojen kanssa on paljonkin pelivaraa.

Luo pyöröpuikoille 48(56) silmukkaa.
Neulo helmineuletta yhteensä 22(24) kerrosta. (Helmineuleessa neulotaan 1o,1n ja seuraavalla kerroksella oikeat silmukat neulotaan nurin ja nurjat oikein.)
Yhdistä työn päät nyt suljetuksi neuleeksi ja neulo vielä yksi kerros helmineuletta. Jaa työ sukkapuikoille niin, että jokaisella puikolla on 12(14) silmukkaa ja työn aloituskohta on halkion kohdalla.
Neulo 1. ja 2. puikon silmukoilla oikein. Neulo vielä seuraavat 12(14) s. samalle puikolle edellisten 12(14) s. kanssa. Toisella puikolla on nyt yhteensä 24(28) silmukkaa.

Nyt neulotaan kantapää näillä 24(28) silmukalla. (Tässä normaali sileä kantapää)

Käännä työ (nurja puoli). Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin.
Käännä työ (oikea puoli). Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat oikein.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes olet neulonut yhteensä 24(28) kerrosta. (12(14) kertaa oikea ja nurja puoli)
Neulo vielä seuraava nurjan puolen kerros kuten edellä ja käännä työ.

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo oikein, kunnes jäljellä on 9(10) s. Tee nyt ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä neulomatta nostettu neulotun yli). Käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin, kunnes jäljellä on 9(10) s. Tee kavennus neulomalla kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.
Työssä on nyt keskellä 8(10) s. ja näiden molemmin puolin jäljellä 7(8) s. Jatka kavennuksia kuten edellä, kunnes kaikki reunoilla olevat silmukat on kavennettu pois ja keskelle olevat 8(10) jäävät jäljelle.

Poimi nyt kantapään molemmilta reunoilta omille puikoilleen 15(17) s. ja siirrä myös edeltä jääneet 8(10) keskisilmukkaa tasan molemmille puikoille.
Nyt neulomista jatketaan taas työn kaikilla silmukoilla suljettuna neuleena oikein. Kerroksen aloituskohta on kantapään keskellä. Neulo 1 kierros ja neulo tällä kierroksella poimitut silmukat kiertäen.

Seuraavalla kerroksella kavenna 1. puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Kavenna myös 4. puikon alussa silmukka tekemällä ylivetokavennus. Toista nämä kavennukset vielä seuraavalla kerroksella.
Neulo nyt 1 välikerros ilman kavennuksia.
Neulo kerros kavennuksilla ja tämän jälkeen 2 välikerrosta. Jatka kavennuksia näin, lisäten aina yhdellä välikerrosten määrää. Kavennuksia tehdään, kunnes jokaisella puikolla on taas 12(14)s.

Jatka nyt neulomalla oikein, kunnes työn pituus kantapää mukaan luettuna on 31(34) cm.

Aloita kärkikavennukset. Kavenna seuraavalla kerroksella tasaisin välein yhteensä 8 s. neulomalla 2 oikein yhteen eli joka 5. ja 6. (6. ja 7.).
Neulo välikerros ilman kavennuksia. Joka toisella kerroksella kavenna aina tasavälein 8 s.
Jatka kunnes työssä on jäljellä 4 s. Katkaise lanka ja vedä se varovasti jäljellä olevien silmukoiden läpi.
Päättele langanpäät kevyesti ja neulo toinen tossu samoin.

HUOVUTUS:
Laita tossut ison pyyheliinan kanssa pesukoneeseen.
Jos pesukoneesi huovutusteho ei ole sinulle tuttu, pese aina ensin 30 asteessa! Tossut voi aina laittaa uudestaan koneeseen ja pestä sitten 40 asteessa, mikäli 30 ei ollut riittävä. Koneissa on suuria eroja.
Tämän tossujen ohjeen olen mitoittanut hyvin vanutetuille tossuille, jolloin ne ovat tiiviit eikä silmukoita juurikaan erota työstä.
Huovutettujen tossujen ottaminen koneesta voi olla pieni järkytys. Ne ihan oikeasti ovat pienet, piloille menneen näköiset mytyt. Älä lannistu, sillä hyvin vanuneet tossut näyttävät siltä!

Nyt tossut pitää heti märkänä venyttää oikeisiin mittoihinsa ja voit ihan voimalla vetää työtä eri suuntiin. Jos teet tossut itsellesi, voit vetää tossut omaan jalkaasi ja muotoilla ne itsellesi sopivaksi. Jos taas teet tossut esimerkiksi lahjaksi, ovat erilaiset kenkälestit näppäriä