Hilja -lapaset

Lankana lapasissa on Sandnesin pehmeä merinon ja alpakan sekoite. Puikot 3,5. Tämä ohje on suuntaa antava ja koko on omaan kapeahkoon käteeni sopiva.

Mallineule on valepalmikkoa:

1. *1o neulomatta, 2o, vedä neulomatta nostettu kahden neulotun yli, 2n*
2. *1o, lk, 1o, 2n*
3. *3o (neulo langankierto kiertäen oikein, ettei muodostu reikää), 2n*
4. *3o,2n*


Aloituksessa on 50 silmukkaa (mallineuleeseen tarvitaan 5:llä jaollinen määrä). Neuloin vartta 12 cm, jonka jälkeen jatkoin muuten sileää neuletta, mutta käden päällä peukalon vieressä jatkoin mallineuletta aina kärkikavennuksiin asti. Tässä pitää huomioida kerroksen aloituskohta niin, että mallineule tulee molemmissa lapasissa yhden oikean silmukan päähän reunasta.

Peukalokiilat aloitin varren jälkeen seuraavasti:
Vasemmassa kädessä kerroksen toiseksi viimeisen silmukan molemmin puolin langankierto joka toisella kerroksella yhteensä 6 kertaa. Kun lisäykset on tehty, jatkoin vielä 7 krs sileää ilman lisäyksiä. Tämän jälkeen seuraavalla kerroksella otin peukalokiilan 13 s apupuikolle (12 lisättyä + keskimmäinen silmukka). Oikeassa kädessä kiila tulee kerroksen toisen silmukan molemmin puolin vastaavasti.

Jatka sitten kämmenosan neulomista ja luo peukalon silmukoiden tilalle 1 s. Kun sormien korkeimpaan kärkeen on matkaa 2,5 cm, voi aloittaa kavennukset. 1. ja 3. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen ylivetokavennus sekä 2. ja 4. puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa 2 silmukkaa yhteen.

Lopuksi vielä peukalot, joihin otetaan apupuikon silmukat ja poimitaan kämmenosan reunasta vielä pari silmukkaa lisää (=15s). Kun peukku on lähes peittynyt, kavennetaan joka kerroksella tasavälein kolme silmukkaa.